Czym są białka, tłuszcze i węglowodany?
Zaczynając… Białka, tłuszcze i węglowodany są to składniki odżywcze, konkretnie makroskładniki, które znajdują się w pożywieniu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a każdy z nich pełni swoją ściśle określoną funkcję.
Uczniowie klas siódmych na zajęciach z biologii wykrywali białka, cukry i tłuszcze. Swoje obserwacje, wyniki i wnioski uczniowie zapisywali w karcie pracy. Najbardziej spodobała się wszystkim reakcja biuretowa –charakterystyczna reakcja wykrywania białek. Wszyscy koncentrowali się, aby dokładnie po kolei wykonać swoje zadanie według instrukcji, aby wszystko wykonać zgodnie z opisem i aby cel został zrealizowany. Wykonując takie doświadczenia uczniowie przekonują się, że praktyka i doświadczenie stanowią kryterium wiedzy.
Takie zajęcia zachęcają uczniów do nauki i motywują ich do odkrywania świata.