Pierwsze obchody tego dnia miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 r. Zainicjowane one zostały przez Fundację „5+ a Day”. Wówczas zostały zorganizowane liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie dzieci i młodzieży w szkołach i na uczelniach oraz dorosłych w miejscach pracy do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw.Celem tej międzynarodowej inicjatywy jest budowanie świadomości nt. roli spożywania tych produktów.
Dnia 17. października uczniowie klas trzecich w toku zajęć edukacyjnych przypomnieli sobie, że owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
W tym dniu najważniejszym elementem naszych zajęć było wspólne przygotowanie i
spożycie owocowych szaszłyków. Było smacznie, kolorowo i bardzo zdrowo.
Wszyscy na podsumowanie tego dnia stwierdzili jednogłośnie że, aby zachować
zdrowie a przy tym wspaniale się bawić powinniśmy obchodzić takie święto codziennie;)