Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5+ a Day”. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie.
19 października klasa 1b obchodziła Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Pachnąco i zdrowo było tego dnia w naszej klasie. A wszystko dzięki owocom.
Z tej okazji wszyscy przygotowali pyszne szaszłyki owocowe. Każdy uczeń poradził sobie samodzielnie z ich wykonaniem. Wszystkim bardzo smakowały nasze owocowe desery.